Vilnius Whisky Festival 2019 Apžvalga

2019 m. balandžio 6 dieną Vilniuje įvyko ketvirtoji viskio paroda „Vilnius Whisky Festival 2019“. Džiaugiamės, jog paroda kiekvienais metais auga ir tikimės, kad lankytojams ir dalyviams ji tampa malonia bei gražia tradicija. Šių metų paroda ūgtelėjo ne tik svečių, tačiau ir festivalio dalyvių skaičiumi.

Norime tikėti, kad bendromis organizatorių, viskio gamintojų, prekybininkų bei parodos lankytojų pastangomis „Vilnius Whisky Festival“ įsitvirtino ir ateityje išliks, kaip svarbiausias ir didžiausias tokio pobūdžio renginys Lietuvoje bei Baltijos šalyse. Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, parodos šūkis lieka nepakitęs – „Rinkis kokybę, o ne kiekybę“.

Lankytojai

2018 metais „Vilnius Whisky Festival“ parodoje apsilankė 900 lankytojų, todėl šiais metais organizatorių tikslas buvo išlaikyti kasmetinį augimą ir į parodą suburti 1000 svečių. Imdamiesi aktyvių, tačiau Lietuvoje nedraudžiamų veiksmų, planuotą lankytojų skaičių pasiekėme iki renginio likus pakankamai daug laiko, bet jausdami susidomėjimą, pradėjome svarstyti apie galimybę į renginį priimti didesnį lankytojų skaičių.

Vienas svarbiausių kriterijų organizuojant parodą yra kokybę statyti prieš kiekybę, todėl visada stengiamės, jog tiek parodos svečiai, tiek dalyviai renginyje jaustųsi patogiai. Tai pasiekti padeda apgalvotas salės stendų išdėstymas bei lankytojų srautų reguliavimas.

Vieną degustacijoms skirtą salę reorganizavome į bendrą parodos erdvę, vieną degustaciją ruošėme pirmame aukšte, perplanavome pramogų plotus, kiek padidinome VIP lankytojų skaičių ir tokiu būdu paruošėme erdvę didesniam lankytojų skaičiui. Rezultatas – šiais metais viskio parodą „Vilnius Whisky Festival 2019“ aplankė 1200 žmonių.

Šiemet į parodą atvyko ir rekordinis viskio entuziastų skaičius iš aplinkinių šalių : Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos, Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos.

Dalyviai

Prie parodos dalyvių prisijungė keletas naujų viskio prekybininkų, taip pat į gretas sugrįžo ir pernai nedalyvavę, todėl „Vilnius Whisky Festival 2019“ parodoje dalyvavo rekordiniai 48 stendai. Lyginant su pernykščiu festivaliu padaugėjo septyniais.

Ypatingai džiaugėmės matydami gausėjantį būrį svečių/dalyvių iš užsienio viskio daryklų ir prekės ženklų ambasadorių. Stengiamės jiems Lietuvą, mūsų šalies rinką ir vartotojus pristatyti, kaip kultūringus ir žingeidžius viskio vartotojus.

VIP salė

Su dvigubai didesniu lankytojų skaičiumi ir platesniu siūlomų retų viskių asortimentu, šiemet VIP salė vėl buvo populiari tarp lankytojų.

Šioje erdvėje pristatyti savo viskius galėjo kiekvienas parodos dalyvis, tačiau viskio platintojams ji nepasirodė patraukli.  „Vilnius Whisky Festival 2019“ viskio parodoje dalyvavę platintojai į šią salę pateikė vos keletą viskio butelių, todėl didžiąją dalį 70 butelių VIP salės kolekcijos sudarė organizatorių atrinkti ir pateikti viskiai. Bendra šios salės viskių vertė sudarė maždaug 9700 €.

Priminsime, jog šioje salėje svečiai galėjo ragauti retus, senus, limituotus, brangius viskius, kurių pagrindinėje erdvėje nebuvo. Patekti į šią erdvę galėjo tik lankytojai, įsigiję VIP bilietus. Taip pat, VIP apyrankes dovanojome ir parodos svečiams/dalyviams – viskio ambasadoriams, atvykusiems iš užsienio šalių.

Su viskiu

Kiekvienais metais į šią erdvę stengiamės įpūsti šviežio vėjo. „Vilnius Whisky Festival 2019“ parodos pramogų erdvėje šiemet viskio ir maisto vartojimo įvairumą demonstravo keletas naujų dalyvių. Viskį „Mackmyra“ ir sūrį derino sūrininkai „Masters of Cheese“, viskį „Bandwagon“ su spragėsiais derino „Popcorn Lab“, ledainė „Dione“ pateikė ledus su „Kavalan“ viskiu, „Compass Box“ viskį su kumpiu ir alyvuogėmis derino krautuvės „Ispaniškas maistas“ komanda, dūminis „Bowmore“ viskis buvo pateikiamas su austrėmis, kokteilius maišė „Monkey Shoulder“ baras, apie alaus brandinimą viskio statinėse pasakojo „Švyturys“ aludariai, „Maker‘s Mark“ vašku dekoravo taures, o apie vyriškus batus ir aksesuarus kalbėjo „Seva The Gentleman“ salono darbuotojai.

Uždaros degustacijos

Šiemet parodoje įvyko 5 uždaros degustacijos. Ankstesniais metais jų vykdavo po keturias, tačiau augant svečių srautui, padidinome ir degustacijų skaičių. Dalyvavimas jose buvo nemokamas ir patekti į jas galėjo pirmieji 30 lankytojų. Dėl nemažo susidomėjimo, prieš keletą iš jų buvo susiformavę eilės norinčiųjų. Šiemet uždarose degustacijose savo viskius pristatė užsienio ambasadoriai atvykę iš „Compass Box“, „Tullamore D.E.W.“, „Kavalan“, „Bunnahabhain su Deanston“ ir „Teeling“ viskio gamintojų įmonių.

Komunikacija

Vis dar galiojant komplikuotai AKĮ redakcijai, mes, organizatoriai, turime iššūkį mūsų šalyje paskleisti žinią apie artėjančią viskio parodą ir skiriame daug laiko bei dedame daug pastangų viešindami „Vilnius Whisky Festival“ žinią. Kalbame nedideliuose būreliuose, įstatymo ribose mūsų organizuojamuose uždaruose renginiuose (jų darome labai daug), esame aktyvūs socialiniuose tinkluose (nors galimybės juose šiuo metu yra itin ribotos), išdaliname gausybę parodos vizitinių kortelių, kabiname parodos plakatus festivalio draugų baruose ir alkoholio krautuvėse. Nors komunikacija sudėtinga, tačiau pasiektas lankytojų skaičius rodo, jog mūsų žinutė šiais metais buvo išgirsta.

Apibendrinant

Nuoširdžiai džiugu, kad paroda auga ir sulaukia vis daugiau lankytojų, dalyvių bei pristatomų viskių. Ne mažiau džiugu skaityti ar klausyti gerus atsiliepimus, kurių sulaukiame ne tik iš parodos lankytojų, tačiau ir vietos bei užsienio viskio platintojų, kurie giria puikią ir žingeidžią viskio vartotojų auditoriją, festivalio organizaciją ir bendrą parodos atmosferą.

Džiaugiamės, kad pavyksta pritraukti lankytojus, kurie yra žingeidūs, kultūringi, atsakingi, turintys perkamąją galią ir tikimės pritariantys idėjai „Rinkis kokybę, o ne kiekybę“.

Nuoširdus ačiū visiems, kurie prisidėjote prie „Vilnius Whisky Festival 2019“ šventės organizavimo ir įgyvendinimo. Iki pasimatymo „Vilnius Whisky Festival 2020“ (2020.04.04).