VILNIUS WHISKY FESTIVAL 2018

2018 metų balandžio 7 d. įvyko jau trečioji paroda „Vilnius Whisky Festival“. Šių metų viskio paroda savo dydžiu nenusileido vykusioms prieš tai ir ūgtelėjo stendų ir lankytojų gausa, bei siūlomų ragauti viskių skaičiumi.

Lankytojai

Kasmet iš lankytojų pusės jaučiame vis didėjantį susidomėjimą „Vilnius Whisky Festival“ paroda, todėl šiemet svečių skaičius buvo gausesnis nei ankstesniais metais. Šių metų viskio  šventėje apsilankė apie 900 lankytojų. Siekdami draugiškos ir pozityvios atmosferos renginio metu, bei norėdami išlaikyti patogų ir kokybišką gamintojų/pardavėjų bei vartotojų bendravimą, stengėmės kontroliuoti lankytojų skaičių ir srautus. Likus savaitei iki renginio dienos, Tiketoje sustabdėme prekybą elektroniniais bilietais.

Nemažiau džiugu, kad pozityvūs atgarsiai apie „Vilnius Whisky Festival“ sklinda ne tik mūsų šalyje, tačiau ir už jos ribų. Todėl, parodoje vis dažniau sutinkame ne tik Lietuvoje gyvenančių užsieniečių, tačiau ir svečių iš aplinkinių šalių, atvykstančių specialiai į „Vilnius Whisky Festival“ viskio parodą. Šių metų parodoje lankėsi nemažas būrys latvių (Rygos ir Daugpilio viskio klubai), baltarusių, rusų, lenkų, estų ir net keletas bulgarų.

P.S. Priminsime, jog 2016 metų festivalyje viso sulaukėme 500, 2017 metų – 800 svečių, 2018 – 900 svečių.

Dalyviai

Pagrindinėje parodos salėje šiemet buvo 41 dalyvio stendas, kuriuose buvo galima surasti didžiąją dalį Lietuvoje platinamų viskio rūšių. Viso priskaičiavome apie 250.

Ne mažiau džiugina augantis susidomėjimas mūsų šalimi ir mūsų viskio rinka tarp viskio gamintojų. Šiemet „Vilnius Whisky Festival“ parodoje apsilankė apie 20 svečių iš viskio daryklų bei prekės ženklų ambasadorių. Tai buvo didžiausias skaičius nuo tada, kai pradėjome rengti viskio parodą Lietuvoje.

VIP salė

Turbūt didžiausia „Vilnius Whisky Festival 2018“ naujovė – VIP salė. Šioje salėje svečiai turėjo galimybę paragauti daugiau kaip 50 retų, senų, brandžių, riboto tiražo ar kitaip išskirtinių viskių. Ši erdvė buvo uždara, todėl VIP salės lankytojai turėjo įsigyti specialius, kiek brangesnius  VIP bilietus. Bilietų kiekis buvo ribojamas. Į parodą iš kitų šalių atvykusiems dalyviams (ambasadoriams, distilerijų atstovams) suteikėme galimybę į VIP salę patekti ir ragauti viskius be jokių papildomų sąlygų.

Greta viskio

Erdvėje šalia pagrindinės salės buvo sutalpintos festivalio pramogos. Jų tikslas, kaip ir kiekvienais metais, parodyti viskio vartojimo įvairiapusiškumą. Čia buvo galima rasti „Genys“ ir „Compass“ alaus, brandinto viskio statinėse. Viskio ir sūrio deriniu vaišino sūrininkai „Say Cheese“, viskio ir mėsos derinį siūlė „Gurmano sapnas“. Airišką kavą virė „Kavos broliai“, ledus su viskiu vietoje gamino „Paradice“. Salėje buvo įrengtas „speakeasy“ baras, kuriame buvo maišomi kokteiliai su „Monkey Shoulder“ viskiu. Taip pat, pagrindinėje viskio salėje stendą buvo įsirengę ir apie batus džentelmenams pasakojo „Seva The Gentleman“.

Uždaros degustacijos

Šiemet parodoje įvyko 4 uždaros viskio degustacijos su svečiais iš užsienio. Tai buvo Kavalan, Glendalough, Teeling ir The Macallan degustacijos. Jos talpino po 30 svečių ir viso jose apsilankė 120 lankytojų. Susidomėjimas degustacijomis šiemet buvo itin didelis. Kadangi jos vyko nemokamai, lankytojai buvo įleidžiami gyva eile, tad tilpo ne visi norintys.

Komunikacija

„Vilnius Whisky Festival 2018“ komunikacija buvo didelis iššūkis mums, organizatoriams, dėl nuo šių metų 2018 sausio 1 d. įsigaliojusių Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, kurios visiškai uždraudė alkoholio reklamą. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl prekybą renginio bilietais ir komunikacijos kampaniją pradėjome praėjusių metų pabaigoje. Tačiau iki įstatymo pataisų įsigaliojimo, bilietų buvo parduota nedaug, todėl likusi kampanija ir prekyba bilietais turėjo būti įgyvendinta jau po Naujųjų. Žinią apie parodą skleidėme visais mūsų turimais kanalais ir įmanomais būdais. Lankydami barus, renginių, degustacijų, mokymų metu dalinome parodos vizitines korteles, klijavome lipdukus ant populiariausių mūsų produktų ir skleidėme žinią iš „lūpų į lūpas“. Džiaugiamės, jog ir šiais metais pavyko sukviesti planuotą lankytojų skaičių, todėl galime konstatuoti, jog mūsų pastangos ir pasirinkta komunikacijos kampanija buvo sėkminga.

Reziumė

Niekas kitas taip nemotyvuoja „Vilnius Whisky Festival“ organizatorių, kaip sklandžiai pavykę renginiai, teigiami lankytojų, dalyvių ir užsienio svečių atsiliepimai. Po šios parodos, sulaukėme nemažai teigiamų įvertinimų. Ačiū visiems už gerą žodį, o keliais užsienio svečių išsakytais komentarais dalinamės žemiau.

Kenny Macdonal ( Glengoyne viskio ambasadorius – Škotija) – „kiekvienais metais dalyvauju daugelyje viskio festivalių įvairiose pasaulio šalyse, todėl galiu palyginti jų organizavimą, lankytojus ir pačią parodą. Teigiu, kad „Vilnius Whisky Festival“ yra puikiai suorganizuotas ir labai geras renginys, kuriame viskas vyksta labai sklandžiai ir kokybiškai“.

Loig LE LAY (Distillerie des Menhirs bendrasavininkas – Prancūzija) – „nesame labai dažni dalyviai įvairiose viskio parodose, tačiau labai džiaugiamės sutikę atvykti į Lietuvoje rengiamą „Vilnius Whisky Festival 2018“. Lyginant su didžiausiomis Europos viskio parodomis, kurios vyksta keletą dienų ir kuriose apsilanko daugiau kaip 10.000 lankytojų, Vilniuje mes jautėmės labai patogiai. Mūsų nuomone, dalyvavimas „Vilnius Whisky Festival“ daugeliu aspektų mums buvo kokybiškesnis ir naudingesnis, nes mažesnėje parodoje turėjome galimybę ramiau ir tiesiogiai pabendrauti su daugeliu parodos lankytojų. Nors parodoje apsilankė mažesnis lankytojų skaičius, tačiau mes sulaukėme gerokai daugiau ir kokybiškesnio dėmesio, nei būdami tūkstantinėse miniose, kuriose dėl didelio srauto, laiko bendravimui ir žinutės ištransliavimui nėra daug. Taip pat, didelėse parodose dalyvauja keletas šimtų gamintojų, todėl mažesniems gamintojams nėra paprasta konkuruoti su dideliais ir turtingais prekės ženklais. Mums labai patiko „Vilnius Whisky Festival“ pasiūlytas parodos formatas“.

Emma Lin (Kavalan prekės ženklo ambasadorė – Taivanas) – „ačiū už puikiai suorganizuotą, kokybišką renginį. Kavalan komanda dalyvauja nuo pat pirmojo „Vilnius Whisky Festival“ viskio festivalio ir tikimės, kad mūsų dalyvavimas padeda Lietuvoje populiarinti kokybišką viskį ir saikingą vartojimą, todėl dalyvavmo tradiciją pažadame išlaikyti ir ateityje“.

Ačiū! Buvo smagu jus visus susitikti „Vilnius Whisky Festival 2018“! Šia gražia proga, gal pasimatome ir ateinančiais metais 2019 balandžio 6 d.?