Vilniaus viskio festivalis

2017

2017 metų balandžio 1 dieną, „Crowne Plaza“ konferencijų centre įvyko antrasis viskio festivalis „Vilnius Whisky Festival“. Šiemet jis dar paaugo ir dar kartą pateisino savo, kaip „didžiausio Baltijos šalyse“ viskio festivalio vardą.

Po sėkmės 2016 – aisiais tikėjome, jog šiemet festivalis privalo būti didesnis, tačiau tik tiek, kad išliktų kokybišku, profesionaliu, vientisu, jaukiu ir draugišku. Pernai metais vykusį „Vilnius Whisky Festival“ festivalį aplankė 500 lankytojų. Šiemet tikėjomės augimo ir ruošėmės sulaukti 700 žmonių, tačiau lankytojų aktyvumas paskutinę savaitę, dalyvių skaičių kilstelėjo iki maksimalaus – beveik 800 svečių. Prekybą bilietais sustabdėme likus porai dienų iki renginio. Stengėmės išvengti grūsčių, bei kitų su dideliu kiekiu žmonių susijusių nepatogumų, todėl daugiau žmonių priimti nebegalėjome ir paskutinę dieną ieškantiems bilietų teko atsakyti. „Vilnius Whisky Festival“ keliame tik didžiausius tikslus, todėl kokybė, vientisumas, patogumas ir komfortas – pirmiausia.

Dalyviai

Šiemet dalyvių skaičius buvo didesnis nei pernai. 38 stenduose buvo galima rasti beveik visus Lietuvoje dirbančius viskio platintojus ir jų platinamus viskio prekės ženklus. Festivalyje atsisakė dalyvauti vos keletas jų.

Ypatingai džiugina, jog šiemet pristatyti savo atstovaujamų distilerijų ir viskių atvyko daug užsienio svečių, kurie dirba viskio distilerijose ar yra šių viskių ambasadoriais. Šiemet jų buvo  virš 10.

Parodoje siūlomų paragauti viskių asortimentas buvo didžiausias, iš iki šiol vykusių tokio pobūdžio renginių Baltijos šalyse. Peržvelgę stendus ir viskio sąrašus, suskaičiavome jog „Vilnius Whisky Festival 2017“ buvo siūloma paragauti virš 250 rūšių viskio.

„Vilnius Whisky Festival 2017“ parodos erdvė šį sykį buvo didesnė. Ji apėmė visą „Crowne Plaza Vilnius“ viešbučio konferencijų centrą. Pagrindinėje salėje buvo galima rasti visus viskio platintojų stendus ir kokybiškas vyriškas grožio stiliaus pramogas – vyrų grožio salono „Barzdaskučiai“ barzdaskučius ir parduotuvės moderniems džentelmenams „Seva The Gentleman“ meistrus.

„Vilnius Whisky Festival“ vienas pagrindinių tikslų – parodyti viskio įvairumą ir vartojimo įvairiapusiškumą. Todėl šiemet prie didžiosios salės įrengėme atskirą erdvę, kurioje buvo demonstruojamos su viskiu susijusios festivalio pramogos, parodančios paprastus, tačiau, anaip tol, neprastus viskio vartojimo būdus/derinius.

Šiemet jų buvo daugiau nei pernai. „Say Cheese“ sūrininkai siūlė viskio – sūrio derinius, kokteilių baro „Apoteka“ meistrai rūpinosi festivalio kokteiliais, „Strange Love“ kavos meistrai ruošė airišką kavą, „Dione“ ledainė siūlė ledus pagardintus viskiu, Šiaulių saldainių fabrikas „Rūta“ siūlė šokoladinio triufelio ir viskio derinį, o viešbučio šefas svečiams siūlė paragauti kasdien vis populiarėjantį austrių ir dūminio viskio derinį.

Festivalyje svarbu edukacija ir švietėjiška veikla, todėl ir šių metų festivalyje turėjome keturias uždaras degustacijas / masterclass‘us, kurios vyko dvejose „New School“ ir „Old School“ salėse. Degustacijas vedė užsienio svečiai atvykę iš „Kavalan“, „Teeling“, „Deanston“ ir „Glengoyne“ distilerijų, o jose ragauti viskiai buvo įdomūs, brandūs ir dažnu atveju reti. Uždarose degusatcijose sudalyvavo kiek daugiau nei 120 lankytojų.

2017 festivalio naujiena – „W.Grant‘s Blending Room“. Lankytojams buvo suteikta galimybė susipažinti su viskio maišymo amatu ir menu, bei susimaišyti savo mišinį.

Lankytojai

„Vilnius Whisky Festival 2017“ festivalyje apsilankė beveik 800 žmonių. Dauguma jų buvo lietuviai. Vilniečiai, tačiau daug buvo kauniečių, klaipėdiečių, šiauliečių ir kitų miestų gyventojų. Šiemet festivalis sulaukė didesnio dėmesio ir tarp viskio vartotojų aplinkinėse valstybėse. Daugiausiai jų atvyko iš Latvijos, taip pat buvo estų, lenkų, ukrainiečių, baltarusių ir rusų.